Elokuva-arvio: Café Society on romanttinen draamakomedia 1930-luvun Hollywoodista

Vonnie (Kristen Stewart) ja Bobby (Jesse Eisenberg) rakastuvat elokuvassa Café Society. © Yle kuvapalvelu
Café Society on taattua Woody Allenia ja ihmiskohtaloiden peruskuviot noudattavat joitakuita ikätaiteilijan aiemmista elokuvista muistuttavia kuvioita, ei jäljitellen, vaan teemoja varioiden.

Elokuvan Café Society tarina sijoittuu 1930-luvun New Yorkiin ja Los Angelesiin. Juutalaisperheen vesa (Jesse Eisenberg) lähetetään Hollywoodissa elokuva-alan agenttina toimivan setänsä luokse (Steve Carell) rakastuakseen oitis tämän sihteeriin (Kristen Stewart) ja ajautuakseen varjonyrkkeilemään kolmiodraamaan. Gangsteriveli taas avaa New Yorkissa yökerhon, kaupungit ja henkilöt kohtaavat – ja jossittelevat.

80-vuotias kirjoittaja-ohjaaja Woody Allen ei näyttele vaan puhuu kertojana, joka korostaa elokuvan luonnetta ikään kuin lukuromaanina. Kertoja juoksuttaa vauhdillakin tarinan taustoja ja välejä, kun taas kuvakerronta saa pysähtyä herkuttelemaan yksittäisillä ydinkohtauksilla ja henkilöhahmojen dialogilla.

Elokuvan muutama rakenteellinen yksityiskohta tuo mieleen Billy Wilderin Poikamiesboksin – liekö tarkoituksellista vai tahatonta?

Café Society, pe 8.5. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Rodin – Taiteilijakuvaus Auguste Rodinin ja Camille Claudelin suhteesta