Elokuva-arvio: Chungking Express syntyi puolivahingossa – Tarinat kiemurtavat kuin nuudelinauhat

Jaa artikkeli
Chungking Express
Brigitte Lin ja Takeshi Kaneshiro näyttelevät haikeassa satunnaisten kohtaamisten mestariteoksessa. © Yle
Ohjaaja Wong Kar Wai teki kansainvälisen läpimurtonsa elokuvalla, joka kuvaa kahden poliisin rakkaushuolia.

Joskus merkittävät asiat tapahtuvat vähän kuin vahingossa, ”siinä sivussa”. Wong Kar-wai oli ohjaamassa suuritöistä historiallista toimintaspektaakkelia Ashes of Time (1994), kun päätti hieman rentoutua – paljon pienemmällä filmiprojektilla. Siitä tuli upean luonnosmainen romanttinen draamaelokuva Chungking Express (Hong Kong 1994), joka jää elokuvan aikakirjoihin taatusti voimallisemmin. Suurkaupunkilaisen rakkauden kuvaus kulkee kuin nopeat, varmat siveltimenvedot.

Varsinaisessa juonessa ei ole paljon kertomista. Kaksi hongkongilaista miespoliisia sutii aikansa välitilassa, entisen ja tulevan rakkauden saumassa. Empaattisempi Takeshi Kaneshiro kohtaa huumebisnekseen sekaantuneen Brigitte Linin, joka pinkoo blondiperuukissa. Tony Leung on virkaveli, joka ei huomaa pikaruokabaarin naisen Faye Wongin merkitseviä katseita.

Tarinat kiemurtavat kuin nuudelinauhat, ja ohjaaja tekee niistä runoa. Kaupunki on satunnaisten kohtaamisten ja hipaisujen haikea meri. Elokuvaa ei ole suotta verrattu Jean-Luc Godardin klassikkoon Viimeiseen hengenvetoon (1960).

*****

Chungking Express, keskiviikko 27.10. klo 21.45, Teema & Fem

X