Elokuva-arvio: Clint Eastwoodin The Mule-elokuvassa vanhan miehen turhuuden tunne käännähtää jännäriksi

Jaa artikkeli
The Mule
91-vuotias Clint Eastwood on jatkanut uraansa The Mulen jälkeen. Tänä syksynä ensi-iltansa sai ohjaaja-näyttelijän Cry Macho. © sub
Earl on rutiköyhä 80-vuotias mies, jolle tarjotaan töitä yksinkertaisena kuskina. Hän kuitenkaan ei tiedä ryhtyneensä juuri meksikolaiskartellin huumekuriiriksi.

The Mule on yhdysvaltalainen jännityselokuva vuodelta 2018. The Rolling Stonesin konkarikitaristin Keith Richardsin ikuisesta sitkeydestä ja työkunnosta jaksetaan vääntää ihailevia vitsejä ja meemejä. Itse asiassa hän on teinipoika, jos Clint Eastwoodiin vertaa.

Amerikkalaisen elokuvan toteemipaalu teki 88-vuotiaana elokuvan, jossa vanhan miehen turhuuden tunne käännähtää jännäriksi – itse asiassa niin luontevasti, että meilläkin teinit unohtuivat katsomaan The Mulen kakistelematta loppuun. Ehkä he oivalsivat Eastwoodin esittämässä hortonomi Earlissa jotain vähän salatumpaa omista iso- ja isoisovanhemmistaan.

Kukkia rakastavan vanhan jäärän ammattitaidolle ei ole nykymaailmassa enää käyttöä, mutta kun ulosotto uhkaa, hän suostuu kuskailemaan paketteja halki erämaan. Earlista tulee tietämättään meksikolaisen huumekartellin kuriiri.

The Mulea ei voi vauhtifilmiksi kehua, eikä poliittinen korrektiuskaan juhli. Vanha puutarhuri on piikikäs kuin ohdake, ja juuri siinä onkin eastwoodmaista totuutta. Myös itseironia tuikkii tälle tyypilliseen, vienoon tapaan.

***½

The Mule, lauantai 13.11. klo 21.00, SUB

X