Elokuva-arvio: Colette kertoo ranskalaiskirjailijan itsenäistymistarinan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Keira Knightley ja Dominic West näyttelevät avioparia Sidonie-Gabrielle Colettea ja Henry Gauthier-Villarsia elokuvassa Colette.
Keira Knightley ja Dominic West näyttelevät avioparia Sidonie-Gabrielle Colettea ja Henry Gauthier-Villarsia elokuvassa Colette. © Yle kuvapalvelu
Brittiohjaaja Wash Westmoreland kertoo elokuvassa Colette ranskalaiskirjailija Sidonie-Gabrielle Coletten itsenäistymisen ja seksuaalisen etsinnän ajoista 1800–1900 -lukujen taitteeseen keskittyvässä elokuvassaan.

Ranskalaiskirjailija Sidonie-Gabrielle Coletten (1873–1954) uran varhaisvuosiin pureutui jo näyttelijä Danny Huston ohjaustyössään Becoming Colette vuonna 1991. 27 vuotta myöhemmin hieman paneutuvampaan esitykseen aiheesta ryhtyi brittiohjaaja Wash Westmoreland vuoden 2018 elokuvassa. Coletten ensimmäiset teokset julkaistiin hänen aviomiehensä Henri Gauthier-Villarsin salanimellä Willy, mutta ennen pitkää Colette irrottautui huikentelevaisen miehensä varjosta itselliseksi kirjailijaksi. Westmoreland kertoo Coletten itsenäistymisen ja seksuaalisen etsinnän ajoista 1800–1900 -lukujen taitteeseen keskittyvässä elokuvassaan, joka ei etene vuosiin, jolloin Colettesta oli tullut jo ranskalainen instituutio.

Keira Knightley ja Dominic West tekevät kelvollista työtä Coletten ja Willyn rooleissa, ja elokuvan ensimmäinen puolisko on suhteellisen tasapainoista kerrontaa. Toisella puoliskolla Westmoreland sortuu elämäkertaelokuvien perisyntiin: liiallisten elementtien aiheuttamaan hajanaisuuteen. Lisäksi tuntuu hieman hullulta, että periranskalaisen Coletten elämästä kerrotaan englanniksi ja brittinäyttelijöiden avulla.

***

Colette, la 27.2. klo 21.10. Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Nile Hiltonin tapaus – Film noirin tyyli istutetaan Kairoon

X