Elokuva-arvio: Donbass on kylmäävä näkemys elämästä Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa - Korruptiota, propagandaa, valheita ja väkivaltaa

Donbass on draaman ja satiirin välimaastossa liikkuva kuvaus vuonna 2014 alkaneesta sodasta Itä-Ukrainan Donbasissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elokuva on toteutettu dokumentaristiseen tyyliin.

Donbass on draaman ja satiirin välimaastossa liikkuva kuvaus vuonna 2014 alkaneesta sodasta Itä-Ukrainan Donbasissa.
Teksti: Arto Pajukallio

Ukrainalainen draamakomedia vuodelta 2018. Sergei Loznitsa, koulutukseltaan tiedemies, on Berliinissä asuva ukrainalainen fiktioon laajentanut dokumentaristi, joka on erikoistunut Neuvostoliittoa, Venäjää ja Ukrainaa käsitteleviin töihin.

Donbass on Cannesissa palkittu yhteiskunnallinen satiiri, kylmäävä näkemys elämästä Venäjän miehittämässä Itä-Ukrainassa. Se on myös pysäyttävä näyttö ohjaajan taidoista käsitellä haastavia, helposti itseäänkin vastaan kääntyviä aiheita ja ristiriitoja.

Donbass-elokuvan ohjaaja luottaa katsojan ymmärrykseen

Elokuva jakaantuu kolmeentoista todellisuudesta ammentaneeseen jaksoon. Viimeisen osuuden Loznitsa kirjoitti historiaan nojaavaksi loppukommentiksi. Heti alussa tavataan joukko ihmisiä, joita ehostetaan ja opastetaan venäläistä valeuutista varten: he muka todistavat linja-auton tuhonnutta terrori-iskua.

Loznitsa kuvaa korruptiota ja propagandaa, valheita ja väkivaltaa luottaen katsojan ymmärrykseen. Yhteiskunnan poliittinen mädännäisyys taas lyödään kasvoille, kun venäläismieliset ­nöyryyttävät ja pahoinpitelevät kansanvihollisiksi mieltämiään henkilöitä.

Raja-aseman puolisotilaalliset joukot saavat syyniinsä saksalaistoimit­tajan, jota aletaan oitis solvata fasistiksi kansallisuutensa tähden.

*****

Donbass, keskiviikko, 25.5. klo 21.45, Teema & Fem

Lue myös: Suomalaissellisti Lukas Stasevskij dokumentoi sodan mullistamaa arkea Ukrainassa: ”On kysymys ukrainalaisten olemassaolosta – tuntui oikealta jäädä”

X