Elokuva-arvio: Dragged Across Concrete -jännityselokuvassa väkivalta on loppuun asti vietyä, epäreilua ja kunniatonta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Dragged Across Concrete
Mel Gibson esittää poliisia, joka päättää tehdä hyvin suunnitellun pankkiryöstön. Kaikki ei menekään ihan putkeen. © SUB
Kaksi poliisin rikosetsivää pidätetään virasta ylenpalttisen väkivaltaisuuden vuoksi.

Kaksi poliisia (Mel Gibson, Vince Vaughn) päättää tehdä elämänsä ryöstökeikan, kun he joutuvat mielestään epäoikeudenmukaisesti hyllytetyiksi. S. Craig Zahlerin (Bone Tomahawk, Brawl in Cell Block 99) kolmas ja paras ohjaus jatkaa hänen aiempien elokuviensa tummanpuhuvaa linjaa.

Huumoriakin löytyy, mutta se on mustaakin mustempaa. Pitkitetyt kohtaukset ja tyylitelty dialogi tuovat osittain mieleen Quentin Tarantinon. Kyse ei kuitenkaan ole pastissista vaan hyvin kaukaisesta sukulaisuussuhteesta.

Neo-noiria edustava Dragged Across ­Concrete seisoo omillaan ja luo täysin omanlaisensa fatalistisen maailman. Siinä väkivalta on loppuun asti vietyä, epäreilua ja kunniatonta.

Kuten Zahlerin aiemmissakin ohjauksissa, tässäkin on keskiössä mies (tai miehet), jonka on uhrauduttava perheensä puolesta. Vaikka elokuvan pessimismi on lohdutonta, se ei ole kaikkivoipaista. Nytkin selviytyvät ne, jotka ovat viattomimpia – tai vähiten tahraisia. Julmasta maailmasta löytyy ripaus armoa.

*****

Dragged Across ­Concrete, lauantai 24.9. klo 21.00, SUB

X