Elokuva-arvio: Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa on tosipohjainen rakkaustarina

Jaa artikkeli
Annette Bening ja Jamie Bell näyttelevät elokuvan Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa pääroolit.
Annette Bening ja Jamie Bell näyttelevät elokuvan Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa pääroolit. © Yle kuvapalvelu
Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa on tosipohjainen, katkeransuloinen rakkaustarina nuoresta brittinäyttelijästä ja 1950-luvun kovaksikeitetystä filmitähdestä Gloria Grahamesta, jotka tapasivat toisensa 1970-luvun lopun Englannissa.

Billy Elliotin tanssijapoikana ja Tinttinä kuuluisaksi tullut Jamie Bell tulkitsee vivahteikkaasti kolmekymppistä näyttelijää Peter Turneria elokuvassa Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa, joka rakastuu 80-luvun taitteessa 50-luvun Hollywood-tähteen Gloria Grahameen (Annette Bening). Ikäeroa on kolmekymmentä vuotta.

Tätä suhdekuvausta Liverpoolissa ei olisi koskaan laadittu, ellei seksikäs Grahame olisi näytellyt myös Humphrey Bogartia vastaan kovana pimuna jännärissä Hermot pinnalla. Särkyneiden haaveiden kaupungista hän sai sivuosa-Oscarin. Paljon on kuitenkin vuosia ja miehiä virrannut päädyttäessä elokuvan tilanteeseen, jossa Grahame tekee arkisemmissa puitteissa teatteria Briteissä.

Parin taustojen erinäköisyyttä tarkasteleva leffa näyttää saavan välittömämmin kiinni vain Peteristä. Kokonaisuus ehtii vaikuttaa jo vaarallisen hehkuttomalta ja mitättömältä, kunnes ohjaaja Paul McGuigan saa käännettyä huomion siihen, mitä elämän kipeys on Grahamelle.

***

Filmitähdet eivät kuole Liverpoolissa, pe 22.5. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Maps to the Stars on omaperäinen melodraaman ja satiirin ristisiitos

X