Elokuva-arvio: Ghost in the Shell – Scifielokuva pohjautuu japanilaiseen sarjakuvaan

Jaa artikkeli
Ghost in the Shell, kuvassa Scarlett Johansson.
Ghost in the Shell, kuvassa Scarlett Johansson. © Nelonen
Scarlett Johansson antoi kasvot japanilaiseen manga-sarjakuvaan perustuvan elokuvan Ghost in the Shell sankarille.

Tulevaisuudessa ihmisiin asennetaan tuosta vain keinotekoisia osia, mutta Rupert Sandersin scifi-seikkailussa Ghost in the Shell (USA 2017) tehdään päinvastoin. Keinotekoiseen vartaloon asennetaan inhimillinen varaosa: aivot ja tietoisuus. Pahoin loukkaantunut nuori nainen herää kyborgi Majurina, terrorismin vastaisen yksikön tehopakkauksena.

Idea tuo mieleen kasarihitin Robocop ja vähän Blade Runneriakin, mutta elokuva pohjautuu Shirow Masamunen japanilaiseen sarjakuvaan ja sen animaatioversioon. Niissä pohdittiin ihmisyyttä, sukupuolta ja muita Fuji-vuoren korkuisia asioita. Hollywoodissa teemat kuitenkin puserrettiin tiskivuoren kokoluokkaan. Filosofoinnin tilalle ladattiin toimintaa.

Japanilaisten kulttiklassikoiden fani voi syystäkin parkaista tuskasta, mutta ainakin silmää hemmottelevaa ja aivojen mielihyväkeskusta kutkuttavaa tieteiskarkkia riittää. Elokuvaa katselee huuli pyöreänä. Ja onneksi rooliin löytyi Scarlett Johansson, joka onnistuu kuin onnistuukin puskemaan inhimillisyyttä sutjakan robottikuoren läpi.

**½

Ghost in the Shell, to 4.2. klo 21.00 Nelonen

Lue myös: Elokuva-arvio: Iron Sky The Coming Race – scifiseikkailu ei yllä edeltäjänsä tasolle

X