Elokuva-arvio: God’s own Country -indieleffa nousi LGBT-suosikiksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
God’s Own Country, kuvassa Josh O’Connor ja Alec Secareanu.
God’s Own Country, kuvassa Josh O’Connor ja Alec Secareanu. © Yle kuvapalvelu
Kirjoittaja-ohjaaja Francis Leen kasvukokemuksiin pohjautuva God’s Own Country -indieleffa nousi LGBT-suosikiksi ja kahmi festivaalipalkintoja.

Elokuvassa God’s own Country Johnny (Josh O’Connor) työskentelee sairaan isänsä ja isoäitinsä maatilalla. Vapaahetkinään hän ryyppää itsensä tainnoksiin ja harrastaa seksiä – pikaisia puoliväkivaltaisia homopanoja. Apumieheksi tilalle värvätään monitaitoinen ja ahkera romanialaissiirtolainen Gheorghe (Alec Secareanu), jota Johnny ensin karsastaa, mutta jonka kanssa syntyy arkaileva, salassa pidettävä romanssi. Henkisesti kypsempi tulokas saa umpimielisen britin avaamaan silmiään ympäröivälle todellisuudelle ja ajattelemaan myös tulevaisuutta.

Elokuva on toki homosuhteen kuvaus, mutta yhtä lailla analyysi kuolevista maaseuduista, jotka tarvitsevat uutta elinvoimaa, sekä paikan päällä Englannissa, mutta myös ajatuksen päässä Romaniassa. Kirjoittaja-ohjaaja Francis Lee pohjaa ensimmäisen pitkän elokuvansa omiin kasvukokemuksiin. Jokainen synnytys ja nyljentä on aito, ja tarina kuvattiin kronologisessa järjestyksessä.

****½

God’s own Country, ke 9.9. klo 22.15 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Federico Fellinin elokuva 8 ½ on käänteentekevä merkkipaalu

X