Elokuva-arvio: Heinäsirkat -draama peilaa aikakauden eurooppalaista maailmanpaloa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Donald Sutherland Homer Simpsonin roolissa elokuvassa Heinäsirkat.
Donald Sutherland Homer Simpsonin roolissa elokuvassa Heinäsirkat. © Yle kuvapalvelu
Donald Sutherland hahmottaa pidättyväistä kirjanpitäjää Homer Simpsonia elokuvassa Heinäsirkat. Simpsonien isä Matt Groening on kertonut henkilöhahmon vaikuttaneen piirrossarjansa perheenisän nimeämiseen.

Nathaniel Westin (1903–40) viimeiseksi romaaniksi jäänyt aikalaiskuvaus lama-ajan Hollywoodista ja amerikkalaisen unelman tavoittelusta nauttii suurta arvostusta.

Yhdysvaltoja ja onnenetsintää jo Keskiyön Cowboyssa teräväkatseisesti kuvannut britti John Schlesinger ohjasi teoksesta kunnianhimoisen filmisovituksen Heinäsirkat.

Kuten kirjasta, ei elokuvastakaan tullut kassamenestystä, mutta aihepiiriään se kuvaa sitäkin purevammalla näkemyksellä. Traagisten tapahtumaketjujen myötä se myös peilaa aikakauden eurooppalaista maailmanpaloa. Hempeän kaunis värimaailma muodostaa kirpeän kontrastin tarinan groteskille satiirille.

Karen Black esittää päättäväisesti tähdeksi pyrkivää näyttelijätärtä ja Burgess Meredith tämän vaudeville-taustaista isää. William Athertonin näyttelemä taiteilija saa pestin Waterloo-aiheista elokuvaa tekevältä studiolta.

****

Heinäsirkat, to 14.5. klo 21.00 Yle Teema & Fem 

Lue myös: Elokuva-arvio: Klassikkoelokuva Manhattan varioi Woody Allenin perusteemoja

X