Elokuva-arvio: Hiljainen vallankumous perustuu tositapaukseen protestista Neuvostoliittoa vastaan

Itäsaksalaisessa koulussa protestoidaan Unkarin miehitystä elokuvassa Hiljainen vallankumous. © Yle kuvapalvelu
Hiljainen vallankumous -elokuvan tapahtumat perustuvat tositapaukseen, jossa parin hassun minuutin mielenosoitus saa paisuvat seuraukset, ja sanktioita mietitään ministeriä myöten.

Ohjaaja Lars Kraumelta tiedetään tasokas historiasarja Bauhaus – uusi aika (2019). Se käsitteli 1920–30-lukuja, mutta Saksallahan riittää arsenaalissaan uudempikin dramaattisten yksilötarinoiden ajanjakso eli kahtiajaon aika.

Hiljainen vallankumous (Das schweigende Klassenzimmer, Saksa 2018) koppaa käsittelyyn esimerkillisen pienen mutta sitäkin puhuttelevamman tositapauksen vuodelta 1956. Kun Neuvostoliitto tukahduttaa kansannousun Unkarissa, päättää muuan abiluokka Itä-Saksan Stalinstadtissa pitää omana protestinaan hiljaisen solidaarisuushetken luokassa. Parin hassun minuutin mielenosoitus saa paisuvat seuraukset, ja sanktioita mietitään ministeriä myöten.

On tyylikästä, että ketjureaktion lopputulosta ei saata arvata. Kraume ohjaa lahjakkailta nuorilta näyttelijöiltä vakuuttavat tulkinnat. Kolmikko Leonard Scheicher, Tom Gramenz ja Lena Klenke näyttelevät luokan mielipidevaikuttajia. Itä-Saksan sosialistinen koulutervehdys ”Ystävyyttä!” tulee filmissä tutuksi.

***½

Hiljainen vallankumous, ke 17.2. klo 21.45 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Operaatio Valkyrie – juonittelujännäri Hitlerin salamurhaamisesta