Elokuva-arvio: I, Tonya -elämäkertaelokuva kuvaa työväenluokkaisen taitoluistelija Tonya Hardingin nousua ja tuhoa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
I, Tonya
Sebastian Stan on öykkärimäinen ex-mies Jeff Gillooly. Tonyaa esittää Margot Robbie. © SUB
Margot Robbie näyttelee traagisesti urheilu-uransa sössivää Tonya Hardingia elämäkertaelokuvassa.

I, Tonya on yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2018. Yhdysvaltalaisen taitoluistelijan Tonya Hardingin hyvin alkanut ura lopahti siihen kun hänen ex-miehensä Jeff Gillooly järjesti Tonyan pahimman kilpailijan Nancy Kerriganin pahoinpitelyn. Tonya tunnusti syyllisyytensä salaliittoon ja hänet suljettiiin loppuiäkseen ulos taitoluisteluympyröistä.

Craig Gillespien ohjaama elämäkertaelokuva kertaa työväenluokkaisen Tonyan nousua ja tuhoa. Elokuva onnistuu urheilukuvauksessaan melko hyvin, mutta lässähtää osoittelevaan melodraamaan Tonyan yksityiselämän kartoituksessa. Luokkaero Hardingin ja Kerriganin välillä toki nostetaan esiin: Kerrigan oli yläluokkainen kaunotar, taitoluistelun ihannemalli, Harding taasen työväenluokan epäsovinnainen rämäpää.

Australialaistähti Margot Robbie tekee parhaansa Tonyan roolissa, samoin Sebastian Stan öykkärimäisenä Gilloolyna, mutta näyttelijäpinnat vetää kotiin Allison Janney Tonyan LaVona-äitinä.

Luistelu-uransa kaaduttua Tonya Harding, 51, on toiminut muun muassa ammattinyrkkeilijänä ja esiintynyt tosi-tv -ohjelmissa.

**½

I, Tonya, lauantai 26.11. klo 21.30, SUB

X