Elokuva-arvio: Indiehitti Ratsastaja on kaunis ja koskettava, realistinen ja runollinen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Brady Jandreau elokuvassa Ratsastaja.
Brady Jandreau elokuvassa Ratsastaja. © Yle kuvapalvelu
Ohjaaja Chloé Zhao osaa puhutella elokuvan Ratsastaja kuvilla ja Joshua James Richardsin kameratyöskentely antaa hänelle millä operoida.

Esikoispitkäänsä Ratsastaja ohjatessaan Chloé Zhao ystävystyi reservaatissa asuvien sioux-intiaanien kanssa ja löysi aiheen seuraavalle työlleen: hevonen oli potkaissut päähän nuorta rodeoratsastajaa, eikä tämä ollut enää palaamista kehään. Miten hyväksyä tapahtunut kun koko elämä ja identiteetti, tulevaisuus ja elanto rakentui rodeon varaan?

Indiehitiksi noussut elokuva kuvaa toisiinsa tukeutuvien yhteisöjen sisäisiä jännitteitä ja tutkii miehisyyden kriisiytymistä. Se on kaunis ja koskettava, realistinen ja runollinen.

Roolitus hyödyntää todellisia perhesiteitä. Pääosaa esittää Brady Jandreau, tämän alkoholisoitunutta isää näyttelijän oma isä Tim Jandreau, ja autistista sisarta oma sisko Lilly Jandreau. Lane Scott on aivovamman myötä hoitokotiin joutunut rodeoystävä. Muissa osissa nähdään paikallisia asukkaita. Yksittäiset henkilöt, heidän elämänpiirinsä ja ympäröivä luonto kietoutuvat yhteen.

****½

Ratsastaja, ke 2.9. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Bunuel kilpikonnien labyrintissä -animaatio kertoo Luis Buñuelin dokumentin synnystä

X