Elokuva-arvio: Jännärielokuva Yön kuumuudessa voitti viisi Oscaria

Yön kuumuudessa on sekä pätevä rikosjännäri että vielä yli viidenkymmenen vuoden päästäkin asetelmiltaan ikävän ajankohtainen rotuennakkoluulojen kuvaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rikosetsivä Virgil Tibbs (Sidney Poitier) lohduttaa uhrin leskeä rouva Colbertia (Lee Grant) elokuvassa Yön kuumuudessa.

Yön kuumuudessa on sekä pätevä rikosjännäri että vielä yli viidenkymmenen vuoden päästäkin asetelmiltaan ikävän ajankohtainen rotuennakkoluulojen kuvaus.
Teksti: Pertti Avola

John Ballin 1965 ilmestyneeseen dekkariin Musta yö perustuva Yön kuumuudessa oli tärkeä elokuva parillakin tapaa. Se nosti ohjaajansa Norman Jewisonin lopullisesti aikakauden amerikkalaisohjaajien kärkikaartiin. Se oli myös merkittävä suurempi elokuvatuotanto, joka avoimesti ja suoraan käsitteli rasismia Yhdysvaltojen Etelän muukalaisvihamielisessä pikkukaupungissa.

Sidney Poitier esittää mustaihoista philadelphialaista rikosetsivä Virgil Tibbsiä, joka käydessään Mississippin Spartassa päätyy tutkimaan teollisuusmiehen murhaa yhdessä paikallisen punaniskasheriffi Gillespien (erinomainen Rod Steiger) kanssa. Viisi Oscaria aikanaan kerännyt elokuva on sekä pätevä rikosjännäri että vielä yli viidenkymmenen vuoden päästäkin asetelmiltaan ikävän ajankohtainen rotuennakkoluulojen kuvaus. Elokuvan sähäkästä musiikista vastasi Quincy Jones ja teemalaulun esittää Ray Charles.

****

Yön kuumuudessa, to 3.9. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Kirk Douglas vetää Lain vartija -elokuvan pääroolin tutulla väkevyydellään

X