Elokuva-arvio: Jännityselokuva Papillon on uusioversio vuoden 1973 elokuvasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Charlie Hunnam (kuvassa oik.) ja Rami Malek (vas.) elokuvassa Papillon.
Charlie Hunnam (kuvassa oik.) ja Rami Malek (vas.) elokuvassa Papillon. © Yle kuvapalvelu
Elokuvassa Papillon Charlie Hunnamilla on raameja Papilloniksi, mutta näyttelijänä hän on aika karismaa vailla. Rami Malek puolestaan on Dustin Hoffmanin alkuperäisessä roolissa pelkästään outo.

Pahamaineiseen Pirunsaaren vankisiirtolaan tuomitun ranskalaisen pikkurikollisen Henri Charriéren muistelmateos Papillon oli 1970-luvun alkupuolen suuria kansainvälisiä bestsellereitä. Myöhemmin koko tarinaa on epäilty keksityksi. Ehtipä Charriére kuitenkin nauttia maineesta ja mammonasta pari vuotta ennen kuolemaansa ja tehdä itsekin roolin Claudia Cardinalen rinnalla elokuvassa Timanttirannikko (1971).

Franklin J. Schaffner teki Papillon-kirjasta elokuvan 1973, tähtinään Steve McQueen ja Dustin Hoffman. Se ei ole ohjaajansa parhaita töitä, mutta silti parempi kuin Michael Noerin 2017 tekemä uusioversio.

Noerin elokuva on olevinaan karumpi ja realistisempi kuin Schaffnerin versio, mutta ohjaajan ei onnistu kerryttää kerrontaansa riittävästi dynaamisuutta. Se jää draamallisesti likilaskuiseksi, jopa vähän puisevaksi. Schaffnerin elokuvasta jäi joksikin aikaa henkiin sentään Jerry Goldsmithin hieno tunnusmelodia. Noerin Papillonista ei jäänyt mitään.

**

Papillon, su 25.10. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Elokuva-arvio: Luonnekuvaus Thunder Road on sekä ärsyttävä että sympaattinen

X