Elokuva-arvio: Jättiläinen – Yhteiskunnallinen draama Talvivaaran kaivoksen tarinasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jättiläinen, kuvassa Pekka Perä (Jani Volanen).
Jättiläinen, kuvassa Pekka Perä (Jani Volanen). © Malla Hukkanen / Yle
Jättiläinen kantaa itsensä horjahtelematta ja turhia selittelemättä ja kuin vaivihkaa lyö pöytään elegantin analyysin suomalaisen korruption hienomekaniikasta.

Käsikirjoittaja Pekko Pesosen ideasta lähteneestä Jättiläinen -elokuvasta (Suomi 2016) piti tulla vastine politiikkaa dramatisoiville Eduskunta-näytelmille. Matkan varrella Talvivaaran kaivoksen tarinasta hioutui perinteinen yhteiskunnallinen draama. Pesosta avustaneiden toimittajien taustatiedot terävöittivät argumentointia. Aleksi Salmenperän täsmällinen ohjaus ja takaumarakenne lisäsivät poliittisen jännärin intensiteetin. Jani Volanen tekee Pekka Perästä suurta tarinaa kirjoittavan opportunistin, jonka selustan suomalainen elinkeinopolitiikka auliisti turvaa. Joonas Saartamon Talvivaaran lupa-asiat pöydälleen saava ympäristövirkamies kärvistelee omantunnon ja maan tavan ristipaineessa, Peter Franzénin verkostoitujapomon kiristäessä ruuvia. Talvivaaran tunkiota verekseltään tonkiva Jättiläinen on poikkeuksellinen kotimainen elokuva. Se kantaa itsensä horjahtelematta ja turhia selittelemättä ja kuin vaivihkaa lyö pöytään elegantin analyysin suomalaisen korruption hienomekaniikasta.

******

Jättiläinen, ma 29.3. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Kun tytär on aikuisempi kuin äitinsä – Selma Vilhusen ohjaama Tyttö nimeltä Varpu tarjoaa maanläheistä ihmissuhdedraamaa

X