Elokuva-arvio: Kansalainen Kane on edelleen yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista

Elokuva Kansalainen Kane.
Elokuva Kansalainen Kane. © RKO Radio Pictures / Yle Kuvapalvelu
Lehtikeisarin elämää ja viimeisten sanojen arvoitusta tutkiva monisäikeinen elokuva Kansalainen Kane on toistuvasti äänestetty yhdeksi maailman kaikkein aikojen parhaista.

Orson Welles oli 25-vuotias, radiossa ja näyttämöllä ansioitunut, kulttuurisesti lähes ylisivistynyt ihmelapsi saadessaan tehdä esikoiselokuvanaan ison budjetin Hollywood-tuotannon Kansalainen Kane taiteellisesti vapain käsin.

Yhteistyökumppaneinaan mestarikäsikirjoittaja Herman J. Mankiewicz, syvätarkalla kameratyöskentelyllä jo kokeiluja tehnyt kuvaaja Gregg Toland sekä New Yorkista tutut luottonäyttelijät Welles onnistui ajamaan sekä työryhmän että itsensä kaikin tavoin ainutlaatuiseen lopputulokseen.

Kansalainen Kane, la 6.6. klo 21.06 Yle Teema & Fem

Elokuvia autiolle saarelle

Vuosikausien ajan Peter von Baghilla oli tapana kysyä Sodankylän elokuvajuhlien aamukeskusteluissa yksi ja sama kysymys: ”minkä elokuvan ottaisit mukaan autiolle saarelle?” Tänä kesänä Teema on koonnut keskusteluiden pohjalta elokuvataiteen klassikoita vilisevän sarjan, jossa nähdään esimerkiksi Krzysztof Kieslowskin, Aki Kaurismäen ja Jan Troellin valinnat autiolle saarelle.

Sarjan käynnistää lauantaina Matti Kassilan suosikki Kansalainen Kane (1941). Orson Wellesin mestariteos on valittu useaan kertaan maailman parhaaksi elokuvaksi. Sarjan päättää elokuun lopussa puolalaisen ohjaajan Paweł Pawlikowskin valinta Piukat paikat. Billy Widerin riemastuttavassa rikoskomediassa naisiksi pukeutuneet Jack Lemmon ja Tony Curtis piirittävät Marilyn Monroeta.

Jos itse joutuisin valitsemaan elokuvan autiolle saarelle, olisi valinta hankala. Parasta en osaisi poimia, mutta ehkä sopivimman. Nuorena historiasta kiinnostuneena miehenä katsoin Oliver Stonen JFK:n kymmeniä kertoja. Kennedyn murhasta salaliittoteorioita versioivaa elokuvaa voi pitää historiantulkintana tai pelkkänä propagandana, mutta leikkauksen juhlaa se on. En olekaan nähnyt sitä vuosiin.

Mikä olisi sinun valintasi?

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Elokuva-arvio: Ironisesti nimetyn elokuvan Happy End tapahtumia seurataan eri sukupolvien näkökulmasta