Elokuva-arvio: Aamunkoiton lupaus on kirjailija Romain Garyn omaelämänkerta – pieni poika rakasti vaativaa ja dominoivaa yksinhuoltajaäitiään kaikesta huolimatta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Romain Garya lapsena esittävät Pawel Puchalski (vas.) ja Némo Schiffman, aikuisena Pierre Niney. Charlotte Gainsbourg (oik.) tekee äidin vaativassa roolissa hienon työn.
Romain Garya lapsena esittävät Pawel Puchalski (vas.) ja Némo Schiffman, aikuisena Pierre Niney. Charlotte Gainsbourg (oik.) tekee äidin vaativassa roolissa hienon työn. © Julien Panié / Yle Kuvapalvelu
Romain Garyn omaelämäkertaan pohjautuva draama Aamunkoiton lupaus puolalaisesta pojasta, jonka määrätietoinen äiti vie heidät uuteen elämään Ranskassa.

Elokuvassa Aamunkoiton lupaus Venäjänjuutalainen yksinhuoltajaäiti nolaa pienen poikansa julistamalla naapurustolle mitä tästä tulee: kirjailija, diplomaatti, sotasankari.

Puolan ja Baltian kautta äiti ja poika päätyvät 1930-luvulla Etelä-Ranskaan, ja sotavuosina julkiset lupaukset alkavat käydä toteen. Jos äiti oli vaativa ja dominoiva, niin poika kuitenkin rakasti häntä ja halusi toteuttaa tämän toiveet.

Poika Roman Kacew, myöhemmin Romain Gary, tuli tunnetuksi myös eri taiteilijanimillä. Vuonna 1960 kirjailijalta julkaistiin omaelämäkerrallinen kasvukuvaus, jossa hän kertoo äitinsä ja itsensä monet vaiheet.

Eric Barbier’n samanniminen ohjaus on toinen filmitulkinta aiheesta. Se on koskettava ja mukaansa vangitseva jo henkilöidensä ja tarinansa puolesta, mutta myös epookkina ja katseenkestäviltä näyttelijäsuorituksiltaan.

Tähtiä: ****

Aamunkoiton lupaus, ke 19.2. klo 21.30 Yle Teema & Fem, Yle Areena

Lue myös: Elokuva-arvio: yhdeksän Oscarin elokuva Englantilainen potilas

X