Elokuva-arvio: Katsoja saa pelätä Sukellusvene U-96 -elokuvan sukellusvenesotilaiden kanssa vesimassojen painetta ja sodan vaaroja

Jaa artikkeli
Sukellusvene U-96
Jürgen Prochnowin (oik.) näyttelemä kapteeni johtaa miehistöään klaustrofobisilla partiomatkoilla. © Nordic Entertainment Group UK Limited / Yle
Sotaelokuvien klassikossa seurataan saksalaisen sukellusveneen miehistöä klaustrofobisilla partiomatkoilla samalla kun toisen maailmansodan kulku kääntyy hiljalleen Saksaa vastaan.

Sukellusvene U-96 (Das Boot) on saksalainen sotaelokuva vuodelta 1981. Syvien vesien sotaelokuvasta tuli kansainvälinen menestys, joka aukaisi ohjaaja Wolfgang Petersenille ovet Hollywoodiin. Elokuva ei ole kuitenkaan isojen dollarituotantojen rinnalla haalistunut. Insinöörihenkinen tekninen osaaminen ja tarkka henkilökuvaus tehoavat neljän vuosikymmenen jälkeenkin.

Saksalaisten sukellusvene partioi toisen maailmansodan Atlantilla, jolla sotaonni on kääntymässä heikäläisiä vastaan. Jo alkutekstit kertovat, millaisilla todennäköisyyksillä vaarojen vesille lähdettiin. Kaikkiaan 40 000 saksalaisesta sukellusvenesotilaasta 30 000 ei palannut kotiin.

Yli kolmetuntinen ”ohjaajan versio” ei ole kevyt pala katsojallekaan, mutta alituinen hengenvaara, odotus, vesimassojen paine ja ahtaan paikan kammo nostavat hikeä niskaan sitäkin tehokkaammin.

Yleensä elokuvan valmistumisaika paljastuu vähintäänkin hiustyyleistä, mutta tällä kertaa kapteenin (Jürgen Prochnow) ja miehistön peikkomainen look kuuluu luontevasti asiaan. Merten syvyyksissä ovat parturipalvelut vähissä.

****

Sukellusvene U-96, lauantai 15.1. klo 21.00, Teema & Fem

X