Elokuva-arvio: Katupeilin takana – Viidellä Jussilla palkittu idyllinen kuvaus 1800-luvun Helsingistä

Katupeilin takana pohjautuu Serpin eli Seere Salmisen näytelmään
Katupeilin takana pohjautuu Serpin eli Seere Salmisen näytelmään. © Yle kuvapalvelu
Komediaelokuva Katupeilin takana pyrkii kuvaamaan ajan henkeä, seurapiirien käyttäytymistä ja ruotsinkielestä lainaavia puhetapoja.

Toivo Särkän ”hienostokoketeeraus” Katupeilin takana (Suomi 1949) ihastelee 1890-luvun säätyläiselämää. Elokuva pohjautuu Serpin eli Seere Salmisen näytelmään, joka osin historiallisten tositapahtumien pohjalta pyrki kuvaamaan ajan henkeä, seurapiirien käyttäytymistä ja ruotsinkielestä lainaavia puhetapoja.

Tarinassa viritellään romansseja, tehdään yhteisöpolitiikkaa ja tavataan tulevia suurmiehiä. Nuorena lemmenparina ujoilevat Eeva-Kaarina Volanen ja Matti Ranin. SF:n sadas elokuva palkittiin viidellä Jussilla, ja intoutunutta ohjaustyötä pidetään jopa Särkän kaikkein parhaana.

Katupeilin takana, ma 27.7. klo 13.00 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Retki maalle -draamakomedia on kaunis, runollinen ja viekoitteleva kertomus päivän mittaisesta rakkaustarinasta