Elokuva-arvio: Kauhun kilometrit on nuoren Steven Spielbergin ohjaama kulttiklassikko

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kauhun kilometrit
Sympaattinen Dennis Weaver suoriutuu roolistaan mainiosti, ottaen huomioon senkin, että hän on käytännössä elokuvan ainoa keskeinen henkilö. © yle
Steven Spielbergin alle 25-vuotiaana ohjaama tv-elokuva, tiukka klassikkojännäri miehestä, joka autiomaata halkovalla valtatiellä joutuu salaperäisen rekkakuskin jahtaamaksi.

Yhdysvaltalainen jännityselokuva vuodelta 1971. Nuori Steven Spielberg sai hyvän alun pitkälle ohjaajanuralleen tv-elokuvalla Kauhun kilometrit (Duel), josta on tullut etenkin hieman pitempänä valkokangasversiona kulttiklassikko. Sitä ennen Spielberg oli tehnyt vain yhden pitemmän ohjaustyön, jakson 1970-luvun alussa suosittuun tv-sarjaan Pelin henki.

Tunnettu kauhu- ja jännityskirjailija Richard Matheson kirjoitti elokuvan pohjana olleen novellin omaan kokemukseensa pohjaten. Spielberg sai sihteeriltään kuulla ABC-televisioyhtiön aikovan tehdä siitä elokuvan Movie of the Week -sarjaansa ja päätti tarjoutua ohjaajaksi.

Sheriffi McCloud -sarjasta muistettava Dennis Weaver esittää myyntimies David Mannia, joka matkallaan asiakkaan luokse saa kiusakseen tankkiauton. Sen kuski mitä ilmeisimmin aikoo ottaa Mannin hengiltä vain siksi, että Mann on ohittanut hänet. Henkilöauton ja rekan mittelöstä muodostuu erinomaisen tiivis ja taitavasti ohjattu jännityspaketti, jota kuluneet 50 vuotta eivät pahemmin ole syöneet. Rekkakuskia ei koskaan kunnolla näytetä, mikä toki tekee uhasta vielä aavemaisemman.

****½

Kauhun kilometrit, lauantai, 4.12. klo 21.36, Teema & Fem

X