Elokuva-arvio: Keikkakuski on jännäri keikkakuskista ja häntä pakkomielteisesti jahtaavasta poliisista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ryan O’Neal on Kuski ja Isabelle Adjani Peluri elokuvassa Keikkakuski.
Ryan O’Neal on Kuski ja Isabelle Adjani Peluri elokuvassa Keikkakuski. © Yle kuvapalvelu
Gangsterielokuville kunniaa tekevä jännäri Keikkakuski on tyylittelyssään hieman kummajainen ohjaaja Walter Hillin tuotannossa.

Ohjaaja Walter Hillin paras kausi oli 1970–80 -luvuilla, jolloin hän ohjasi useita piirun verran keskiverron yläpuolelle yltäneitä jännitys- ja lännenelokuvia, kuten Keikkakuski.

Ranskalaismestari Jean-Pierre Melvillen gangsterielokuville kunniaa tekevä jännäri on tyylittelyssään hieman kummajainen Hillin tuotannossa. Melvillen lakonista tyyliä seuraileva elokuva kertoo ammattimaisesta pankki- ja kasinoryöstöjen keikkakuskista ja häntä pakkomielteisesti jahtaavasta poliisista. Jotain elokuvan hengestä ilmentää sekin, ettei sen henkilöhahmoilla ole nimiä. He ovat vain Kuski, Etsivä, Peluri, Yhteys ja niin edelleen.

Sinänsä jäntevästi etenevä elokuva tuntuu paikoin hieman teennäiseltä yrityksessään olla erittäin cool. Bruce Dern on tutun vakaa Etsivänä ja ranskalaistähti Isabelle Adjani tekee yhden harvoista amerikkalaisrooleistaan Pelurina. Elokuvan suurin kompastuskivi on Kuskina nähtävä, Peyton Place -sarjasta tähdeksi ponnahtanut Ryan O’Neal, jonka olemuksessa ja näyttelytyylissä ei oikein riitä paukkuja karismaattiseksi Kuskiksi.

***

Elokuva-arvio: Keikkakuski, to 24.9. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Fast & Furious 8 muistuttaa jo moderneja agenttiseikkailuja

X