Elokuva-arvio: Keskustelu on kuvaus valvontayhteiskunnasta ja sen paranoideista piirteistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Gene Hackman tekee uransa parhaimpiin kuuluvan roolityön syrjäänvetäytyvänä Harry Caulina elokuvassa Keskustelu.
Gene Hackman tekee uransa parhaimpiin kuuluvan roolityön syrjäänvetäytyvänä Harry Caulina. © Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu
Francis Ford Coppolan elokuva Keskustelu on sekä hieno henkilötutkielma että omaa aikaamme enteilevä kuvaus valvontayhteiskunnasta ja sen paranoideista piirteistä.

Francis Ford Coppola tunnetaan parhaiten Kummisetä-trilogiastaan, mutta myös monet hänen pienimuotoisemmat elokuvansa ovat aikansa huipputeoksia. Yksi parhaista on Michelangelo Antonionin Blow Up -elokuvan inspiroima Keskustelu, jossa vainoharhaisesti yksityisyyttään suojeleva salakuunteluekspertti Harry Caul (Gene Hackman) nauhoittaa keskustelun, jossa viitataan murhaan. Caul ei halua luovuttaa nauhaa asiakkalleen, mistä seuraa hänelle vaikeuksia. Lopulta totuus nauhalla olevasta keskustelusta on hieman toisenlainen kuin Caul ajatteli.

San Franciscoon sijoittuva elokuva on hyvä esimerkki 1970-luvun alkupuolen realistisista, jopa koruttomista amerikkalaiselokuvista, joissa käsiteltiin usein yhteiskunnallisia ja moraalisia kysymyksiä ilman kaupallista kuorrutusta.

*****

Keskustelu, la 2.5. klo 21.35 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Robert De Niro tekee tyrmäävän roolitutkielman elokuvassa Taksikuski

X