Elokuva-arvio: Kourallinen dollareita – spagettiwesternien kansainvälinen menestyselokuva

Jaa artikkeliTilaa Seura
Clint Eastwood westernissä Kourallinen dollareita.
Clint Eastwood westernissä Kourallinen dollareita. © Yle kuvapalvelu
Elokuvassa Kourallinen dollareita nimetön asemies (Clint Eastwood) saapuu Ennio Morriconen kuolemattoman musiikin tahtiin kaupunkiin, jota hallitsee kaksi keskenään kilpailevaa rosvojoukkoa.

Spagettiwesternien kukoistuskausi oli lyhyt, kymmenisen vuotta 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun. Silti tuona aikana tuotettiin kaikkiaan noin 500 italialaista lännenelokuvaa. Spagettiwesternien kansainvälisen menestyksen lähtölaukaus oli Sergio Leonen Kourallinen dollareita (1964).

Leonen kaava oli yksinkertainen: kierrätettiin lännenelokuvia rakastaneen japanilaisohjaajan Akira Kurosawan westernvaikutteinen samuraielokuva Yojimbo (1961) aidoksi lännenelokuvaksi.

Elokuva oli myös läimäys vasten perinteisen westernin sileäksi ajeltua poskea. Leonen kuvaama maailma oli ahneuden, kyynisyyden ja raakuuden läpitunkema, ja sankarin ainoa positiivinen piirre oli se, ettei hän ollut yhtä paha kuin vastustajansa. Ihanteet olivat romukopassa ja kuva Villistä lännestä raadollinen. Päähenkilöä esittämään Leone valitsi hyvällä vaistolla Lännen tie -televisiosarjassa näytelleen amerikkalaisen Clint Eastwoodin. Toisin kuin Leonen myöhemmät westernit, Kourallinen dollareita ei ole pitkä, lavea ja tunnelmoiva, vaan iskevän lyhyt, vielä eräänlainen aihio sille, mitä tuleman piti.

***½

Kourallinen dollareita, to 17.9. klo 21.05 Yle Teema & Fem

Lue myös: Etäisten laaksojen mies – Western vaiteliaasta asesankarista

X