Elokuva-arvio: Lady Bird – ihmisen kokoinen ja näköinen draamakomedia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Saoirse Ronan (vas.) elokuvassa Lady Bird.
Saoirse Ronan (vas.) elokuvassa Lady Bird. © Tv5
Itsensä Lady Birdiksi nimennyt teini (Saoirse Ronan, vas.) kokee kasvukipuja yhdessä kaverinsa Julien (Beanie Feldstein) kanssa elokuvassa Lady Bird.

Lady Bird on kipakka, ihmisen kokoinen ja näköinen draamakomedia. Sen tilanteet ovat tunnistettavia ja siksi niin kovin samaistuttavia. Pääosassa on Saoirse Ronanin esittämä pikkukaupungin teinityttö, joka haaveilee isommista ympyröistä ja opiskelusta New Yorkissa. Kasvukivut, ihastumiset, sosiaalinen status ja erityisesti mistään mitään ymmärtämätön äiti (Laurie Metcalf) aiheuttavat päänvaivaa.

Näyttelijöillä tuntuu olevan aina kova hinku päästä myös ohjaamaan. Toiset siinä onnistuvat, mutta yhä useammat eivät. Näyttelijänä etupäässä riippumattomissa tuotannoissa kannuksensa luoneen Greta Gerwigin ensimmäinen itsenäinen ohjaustyö edustaa kahden ääripään välimuotoa.

Gerwig kehitteli elokuvaansa pitkään, mikä näkyy lopputuloksessa. Henkilöt ovat aidon tuntuisia, ja hyvällä näyttelijäohjauksella heistä on saatu irti rooleihin tarvittava herkkyys ja vimma. Tarina puree, vaikka ohjaajan itsensä laatimasta käsikirjoituksesta ajoittaista tyhjäkäyntiä löytyykin.

***

Lady Bird, su 20.9. klo 21.00 Tv5

Lue myös: Elokuva-arvio: Klassikkoelokuva Rita Hayworth – avain pakoon perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin

X