Elokuva-arvio: Maailman ääriin on eeppinen elokuvarunoelma ihmisistä, unelmista ja tuhosta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maailman ääriin
Ranskalainen Jeanne Moreau ja ruotsalainen Max von Sydow näyttelevät Wim Wendersin mammuttimaisessa elokuvassa.
Ohjaaja Wim Wenders on vuonna 1945 Berliinissä syntynyt kosmopoliitti ja taiteessaan kaikkeuksia syleilevä maailmankansalainen.

Vuosikymmen ennen millenniumia Wenders viimeisteli road movien lajityypin ääripääksi tarkoittamaansa suurteosta, vuosituhannen vaihteeseen ajoittuvaa eeppistä elokuvarunoelmaa ihmisistä, unelmista ja tuhosta.

Juonen scifiosiossa jäljitetään aivoimpulsseja tallentavaa laitetta, jolla halutaan näyttää läheisten henkilöiden unia iäkkäälle sokealle äidille (!). Kehystarinaan kuuluu myös jännitysdraamojen arkkityyppejä agenteista pankkiryöstäjiin, kuljetaan ympäri maailman ja itse asiassa maata kiertävälle radallekin. Tunnelma on vaikuttava, kuvat usein upeita, henkilöiden käytös kömpelöäkin ironisella kosketuksella ja selostuksen merkitys ratkaiseva.

Alle kolmetuntisina versioina tunnetusta elokuvasta nähdään nyt laajin julkaistu leikkaus, jonka esityskesto on neljä tuntia 36 minuuttia. Suositan isoa ruutua ja mahdollisimman häiriötöntä uppoutumista kokemukseen, vain siten Wendersin kunnianhimoiset pyrkimykset pääsevät oikeuksiinsa.

***½

Maailman ääriin, la 17.4. klo 20.01 Yle Teema & Fem

X