Elokuva-arvio: Maailman lahjakkain tyttö on pessimistinen zombi-jännäri

Jaa artikkeliTilaa Seura
Melanie (Sennia Nanua) pakenee zombeja. © BFI Film Fund / Yle
Maailman lahjakkain tyttö -elokuvassa karu zombivitsaus tuhoaa suuren osan ihmiskunnasta. Puoliksi immuuni Melanie pyrkii pakoon Lontoota piinaavia zombeja.

Useimmat zombie-elokuvat ovat vertauskuvia järjestäytynyttä yhteiskuntaa hajottavasta voimasta, joka voi olla pandemia, vallankaappaus tai hallinnasta ryöstäytyneet poliittiset levottomuudet. Harva zombie-elokuva on kuitenkaan niin pessimistinen kuin tv-ohjaaja Colm McCarthyn valkokangaslevitykseen tekemä brittielokuva Maailman lahjakkain tyttö.

Sieni-infektio on muuttanut suurimman osan ihmiskunnasta zombeiksi. Heidän jälkeläisensä ovat eräänlaisia hybridejä, ihmislihaa himoitsevia, mutta kuitenkin rationaaliseen ajatteluun kykeneviä lapsia. Fiksuin heistä on Melanie, joka muutaman vielä terveen ihmisen kanssa joutuu pakomatkalle zombien tuhoamasta sotilastukikohdasta, jossa lapset ovat käyneet koulua tiukasti vartioituina.

Mike Careyn muutama vuosi sitten suomennettuun romaaniin perustuva, kirjailijan itsensä käsikirjoittama elokuva tuo zombie-teemaan muutamia uusia kierteitä, ja onnistuu olemaan ohjauksensa tiukkuudella ja armottomalla näkemyksellään vertauskuvana varsin vahva. Vielä enemmän nyt, kun oikea pandemia riehuu maailmalla.

Gemma Arterton zombielasten opettajana, Glenn Close häikäilemättömänä tiedenaisena ja Sennia Nanua Melanien roolissa tekevät hyvää työtä.

***½

Maailman lahjakkain tyttö, su 4.7. klo 21.00,TV2

X