Elokuva-arvio: Marian paratiisi on Viitalan siskosten yhteisnäyttö kiistellystä lahkolaisjohtajasta

Jaa artikkeli
Marian paratiisi
Helsingin Meilahdessa majaa pitäneen unisaarnaajan Maria Åkerblomin (Pihla Viitala) ympärillä riittää vipinää. © yle
Teini-ikäinen Salome on karismaattisen saarnaajan Maria Åkerblomin omistautuneimpia seuraajia, mutta tulee tuntemaan Marian rakkauden vaarallisuuden.

Marian paratiisi on kotimainen draamaelokuva vuodelta 2019. Maria Åkerblom (1898–1981) oli Helsingin Meilahdessa sijaitsevaa Villa Toivolaa seuraajineen asuttanut unisaarnaaja ja kiistelty lahkolaisjohtaja.

Åkerblomin elämänpiiriin sijoittuva elokuva on osin kolmen (meilahtelaistaustaisen) taiteilijasisaruksen yhteisnäyttö.

Åkerblomia näyttelee Pihla Viitala, idean sai elokuvan puolisonsa Daniel Kuitusen kanssa tuottanut Kaisla Viitala ja käsikirjoituksen laati Anna Viitala yhdessä Jan Forsströmin kanssa. Muissa päärooleissa nähdään Satu Tuuli Karhu ja Saga Sarkola.

Pitkälti Virossa filmatun elokuvan ohjasi Zaida Bergroth, joka tämän jälkeen kuvasi Tovessa naisia ja ajankuvaa aivan toisella herkkyydellä ja jäntevyydellä.

Marian paratiisin aihe on antoisa, mutta kerronta tahmailee ahtaisiin interiööreihin ja lähikuvissa kuiskailuun jumittuvana epookkidraamana, joka vain hetkellisesti kohottautuu mihinkään dramaturgisesti pysäyttävään. Vallankäytön ja alistamisen teemat jäävät keskeneräisiksi.

**½

Marian paratiisi, lauantai 25.12. klo 20.45, TV1 

X