Elokuva-arvio: Marius – Nuori mies joutuu valitsemaan merien seilaamisen ja rakkauden välillä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Marius (Pierre Fresnay) tulee mustasukkaiseksi, kun varakas leski (Fernand Charpin) liehittelee Fannya (Orane Demazis). © Les Films Marcel Pagnol / Yle
Satamakuppilan omistajan poika Marius kaipailee merille mutta rakastaa myös naapurin Fannyä, jonka kilpakosijaksi ilmaantuu varakas leskimies.

Marius on ranskalainen draamakomedia vuodelta 1931. Välimeren suursataman Marseillen merkkiteos – ja siitä poikinut Marseille-trilogia – elää loistavista näyttelijäntöistä ja Marcel Pagnolin näytelmien syvällisistä repliikeistä.

Jähmeämpää on kuvallisella puolella. Vaikka sataman henki tunkee kaikkeen baarimikkonuorukaisen Mariuksen, tätä pikkutytöstä rakastaneen simpukkakauppiaan Fannyn ja laiturikadun tyyppien olemuksissa, niin suurempi määrä aurinkoa ja meren loiskintaa sinetöisi vaikutuksen vielä sykähdyttävämmin.

Pagnol tuotti itse filmit, pystytti studion kaupunkiin ja koetti päästä yhä pitemmälle paikallistunnussa. Avausosan ohjaamisen hän antoi kuitenkin vielä Alexander Kordalle. Elokuvan sydämen viisaudet ja merille haikailevan nuoren miehen hölmöys harmina puhuttelevat ajattomasti. Mariuksen kapakoitsijaisää esittävää Raimua on puolestaan kutsuttu vuosisadan näyttelijäksikin.

****

Marius, sunnuntai 18.7. klo 12.00, Teema & Fem

X