Elokuva-arvio: Martti Suosalon tähdittämä Suomen hauskin mies on ylistyslaulu teatterille

Jaa artikkeliTilaa Seura
Martti Suosalo on Suomen hauskin mies.
Martti Suosalo on Suomen hauskin mies. © Inland Film Company Oy
Klassiseen tyyliin Heikki Kujanpään ohjaama draamaelokuva Suomen hauskin mies alkaa kasvaa ylistyslauluksi teatterille ja taiteilijoille.

Sisällissodan kesä 1918, saari Helsingin edustalla. Muiden punavankien joukkoon tuodaan työväenteatterin väkeä. Mukana on Suomen hauskimmaksi mieheksi mainittu näyttelijä, jota toverit pitävät petturina. Suomen hauskin mies -roolin esittävä Martti Suosalo teki osan myös näyttämöllä. Teatteriesityksen ja elokuvaversion ohjasi Heikki Kujanpää, joka myös kirjoitti työn yhdessä Mikko Reitalan kanssa.

Tarinassa Suomesta suunnitellaan kuningaskuntaa, ja tarkastuskäynnille on tulossa saksalainen komentaja. Häntä miellyttääkseen leirin kapteeni (Jani Volanen) määrää nääntyneet ja alistuneet vangit valmistelemaan huvinäytelmän – onnistuminen säästäisi jo kuolemaan tuomittujen hengen.

Vangit ovat viihdyttäneet vangitsijoitaan monessa taideteoksessa. Sotavuosien tragikomedioilta odotetaan usein onnellista loppuratkaisua; sen mahdollinen lähestyminen ei onneksi syö liikaa elokuvan karheata realismia, puutetta, kärsimystä ja kuoleman läheisyyttä.

***

Suomen hauskin mies, su 21.6. klo 20.50 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Vadelmavenepakolainen on taskulämmin ihmissuhdekomedia

X