Elokuva-arvio: Moottoripyöräcowboy on kuvaus ennakkoluuloista, yksinäisyydestä ja korruptiosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Robert Blake näyttelee Moottoripyöräpoliisia elokuvassa Moottoripyöräcowboy.
Robert Blake näyttelee Moottoripyöräpoliisia elokuvassa Moottoripyöräcowboy. © Yle kuvapalvelu
Moottoripyöräcowboy kertoo lyhyenlännästä moottoripyöräpoliisi John Wintergreenistä, joka haluaisi jättää Arizonan maanteiden vahtimisen taakseen.

Robert Borisin käsikirjoittama Moottoripyöräcowboy kertoo lyhyenlännästä moottoripyöräpoliisi John Wintergreenistä (Robert Blake), joka haluaisi jättää Arizonan maanteiden vahtimisen taakseen ja edetä rikosetsiväksi murharyhmään. Wintergreenin nokkeluus viekin hänet tavoitteeseensa, mutta se ei olekaan sellaista mitä hän on kuvitellut.

William Guercio on ollut vuosikymmeniä tunnettu muusikko, säveltäjä ja tuottaja amerikkalaisissa rockpiireissä. Hänen pitkän uransa erästä sivupolkua edustaa tämä ainokainen elokuvaohjaus vuodelta 1973.

Vuosikymmenien mittaan kulttimaineen kerännyt elokuva on kitkerä kuvaus ennakkoluuloista, yksinäisyydestä ja korruptiosta 1970-luvun amerikkalaisen valta- ja vastakulttuurin räjähdysherkässä risteyskohdassa, jossa unelmat herkästi kuolevat. Wintergreen on kunnian mies maailmassa, joka ei arvosta rehellisyyttä. Yhtymäkohtia westerneihin löytyy muitakin kuin vain John Fordin elokuvien Monument Valley, jota Guercio hyödyntää. Guercio tuotti noihin aikoihin Chicago-yhtyettä, joka esittää elokuvan musiikin ja jonka jäseniä nähdään siinä pienissä rooleissa.

****

Moottoripyöräcowboy, to 10.9. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Viikingit – viikinkipäällikkö ja orja päätyvät mittelemään prinsessan rakkaudesta

X