Elokuva-arvio: Nainen katoaa on täynnä kekseliäitä yksityiskohtia ja näppäriä käänteitä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Nainen katoaa
Iriksen (Margaret Lockwood) keskustelukumppani Miss Froy (Dame May Whitty) katoaa mystisesti. Kuvassa myös Dr. Egon Hartz (Paul Lukas). © Yle
Alfred Hitchcockin Englannin-kauden huipentumassa vanha nainen katoaa jäljettömiin Eurooppaa halkovasta junasta.

Nainen katoaa (The Lady Vanishes) on brittiläinen jännityselokuva vuodelta 1938. Lumivyöry estää junan kulun, ja joukko brittejä tutustuu toisiinsa joutuessaan yöpymään eurooppalaisessa hotellissa. Matkan jatkuessa nuori morsian (Margaret Lockwood) havaitsee keskustelukumppaninsa, iäkkään kotiopettajattaren (Dame May Whitty) kadonneen, ja junaväen kiistävän rouvaa nähdynkään. Neidin kanssa aiemmin toraillut etnomusikologi (Michael Redgrave) auttaa selvittämään arvoitusta, joka johdattaa valtiollisen vakoilun jäljille.

Viihteellinen trilleri osoittautui suureksi menestykseksi. Itse tarina ennakoi toisen maailmansodan syttymistä, ja ohjaaja Alfred Hitchcockille se toimi astinlautana hänen tähdätessään Hollywoodiin edistämään uraansa.

Elokuva on täynnä kekseliäitä yksityiskohtia ja näppäriä käänteitä, värikkäitä henkilöhahmoja ja ohjaajan kerronnallista osaamista, jota tilannekomiikka alati keventää. Tulitaistelu saattaa näyttää jopa hupaisan vanhentuneelta, edustaahan elokuva aikaansa ja elokuvakulttuuria, jota verellä ja väkivallalla paadutettu nykykatsoja saattaa oudoksua.

****½

Nainen katoaa, lauantai 28.1. klo 21.00, Teema & Fem

X