Elokuva-arvio: Neljän tähden elokuva Suburra ammentaa italiaisen rikoselokuvan perinnettä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suburra -elokuvan menestys sai Netflixin jatkamaan tarinaa tv-sarjassa. Italialaisen sarjatuotannon suurmenestys on ollut nähtävissä 190 maassa.
Suburra -elokuvan menestys sai Netflixin jatkamaan tarinaa tv-sarjassa. Italialaisen sarjatuotannon suurmenestys on ollut nähtävissä 190 maassa. © Yle kuvapalvelu
Suburra on monikerroksinen kuvaus mafian, politiikan ja uskonnon epäpyhästä allianssista, jonka päälle Rooma on rakennettu.

Suburra (Italia 2015) on monikerroksinen kuvaus mafian, politiikan ja uskonnon epäpyhästä allianssista, jonka päälle Rooma on rakennettu. Prostituoidun kuolema käynnistää tapahtumaketjun, jossa kansanedustaja (Pierfrancesco Favino) joutuu Ostian satamakaupunkiin kaavaillun kasinohankkeen juoksupojaksi.

Italiassa 1960- ja 70-luvuilla kukoistuskautta eläneet rikoselokuvat eivät levinneet ulkomaille spagettiwesternien ja giallo-kauhuelokuvien lailla. Siksi Italo-crimen hapokas perintö jäi lähinnä paikalliseksi ilmiöksi. Toisen polven rikoselokuvaohjaaja Stefano ”Sergion poika” Sollima ammentaa tyylikkäästi saapasmaan rikoselokuvan yhteiskuntakriittisestä perinteestä, mutta kasvattaa mittakaavaa.

Eri kastien- ja sukupolvien rikollisten kilvoittelu ei pönkitä romanttisia mielikuvia gangsterien kunniakoodistoista. Suburra on tinkimättömän tyly kuvaus pelaamisen kulttuurista, jossa valttien haltija tekee mitä lystää ja muiden on pakko sopeutua tilanteeseen.

****

Suburra, ke 17.3. klo 22.20 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Nile Hiltonin tapaus – Film noirin tyyli istutetaan Kairoon

X