Elokuva-arvio: Niin kauan kuin sydän lyö pohjautuu menestysromaaniin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kool Shen, Gabin Verdet ja Emmanuelle Seigner näyttelevät ranskalaisdraaman Niin kauan kuin sydän lyö keskeisissä rooleissa.
Kool Shen, Gabin Verdet ja Emmanuelle Seigner näyttelevät ranskalaisdraaman Niin kauan kuin sydän lyö keskeisissä rooleissa. © Yle kuvapalvelu
Ilmeisimpiä kerronnallisia ratkaisuja välttävä Niin kauan kuin sydän lyö on herkkäkosketuksinen tuntojen tutkielma ohkaisten elämänlankojen ääreltä. Niihinkin ajatuksiin voi valmistautua.

Katell Quillévérén ohjaus Niin kauan kuin sydän lyö (Réparer les vivants, Ranska 2016) pohjautuu Maylis de Kerangalin menestysromaaniin. Elokuva haarautuu kahdeksi hivenen erityyliseksi jaksoksi henkilöittensä mukaan.

Suru-uutinen voi tuoda muassaan kiireisiä kysymyksiä: voidaanko aivokuolleen elintoiminnot lakkauttaa, ja saadaanko mahdollisesti käyttökelpoinen elin antaa jollekulle siirrännäistä odottavalle henkilölle?

Teinien öistä skeittailua ja surffailua kuvataan runollisen kauniisti. Toisistaan erkaantuneiden vanhempien järkytys edustaa surudraamaa. Sairaalahenkilökunnan toimintaa seurataan lähes dokumentaarisesti. Hetken ajan todistetaan hoitajan hissihaaveilua, pidempään nähdään miten kirurgi nollaa vastuun raskautta. Yhtäällä taas hämmennytään koko perheen voimin, kun jo isojen poikien äiti saattaakin saada mahdollisuuden lisävuosiin.

***½

Niin kauan kuin sydän lyö, pe 22.1. klo 21.15 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Paholaisen asianajaja – Draamaelokuva armottomasta lakimaailmasta

X