Elokuva-arvio: Noidantappajat on yksi brittikauhun suurimpia onnistumisia – Valtion elokuvatarkastamo esti elokuvan esittämisen vuonna 1972

Jaa artikkeliLähetä vinkki
noidantappajat
Valtion elokuvatarkastamolle Noidantappajat oli aikanaan liikaa: elokuva kiellettiin kokonaan vuonna 1972. © yle
Kauhuklassikko kertoo pahamaineisesta noidanmetsästäjästä, joka 1600-luvulla Englannin sisällissodan laittomina vuosina alkaa terrorisoida nuoren sotilaan morsianta.

Noidantappajat (Witchfinder General) on englantilainen kauhuelokuva vuodelta 1968.

Brittiläisen kauhuelokuvan historiaa muisteltaessa Hammer-studion klassikkofilmatisoinnit jättävät usein varjoonsa pienempien tuotantoyhtiöiden, Amicuksen ja Tigonin onnistumiset. Jälkimmäisellä oli keskeinen rooli kansanperinteestä ammentavan pelottelun uranuurtajana.

Michael Reevesin elokuva on folk-horrorin kantateoksia ja brittikauhun suurimpia onnistumisia. Englannin 1600-luvun sisällissotavuosiin sijoittuva elokuva kertoo inkvisiittorista (Vincent Price), joka kiertää apulaisineen sisällissodan repimää maaseutua. Palkkiota vastaan noitamiehet pieksevät tunnustuksen irti kenestä hyvänsä. Kostonhimoinen sotilas (Ian Ogilvy) alkaa seurata verivanaa, johon kiteytyy lain ja oikeudenmukaisuuden välinen ristiriita.

25-vuotiaana lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutukseen kuolleen Reevesin raivokkaassa ohjauksessa ei ole jälkeäkään Hammer-hittien perimmäisestä turvallisuudesta. Noidantappajissa ei kerrota kummitussatuja vaan kuvataan brutaalisti hajonnutta yhteiskuntaa.

****

Noidantappajat, perjantai 19.11. klo 23.08, Teema & Fem

X