Elokuva-arvio: Psyko on vallankumouksellinen mestariteos Alfred Hitchcockilta – Vaikutus ei laannu ajan kuluessa

Jaa artikkeli
psyko
Janet Leighin näyttelemä Marion Crane varastaa työnantajansa rahat ja lähtee kohtalokkaalle karkumatkalle. © NBC Universal
Alfred Hitchcockin ehkä kuuluisin elokuva on kauhuelokuvan genren mullistanut klassikko.

Psyko (Psycho) on yhdysvaltalainen jännityselokuva vuodelta 1960.Työnantajaltaan rahaa kavaltanut nainen (Janet Leigh) päätyy äitiään rakastavan miehen (Anthony Perkins) isännöimään syrjäiseen motelliin, ja siellä suihkuun – joutuakseen maailman kuuluisimpiin kuuluvaan elokuvakohtaukseen, josta uusitaan oma elokuvan mittainen dokumenttikin Psyko-illan päätteeksi.

Naisen jälkiä seuraavat sisar (Vera Miles), miesystävä (John Gavin) ja yksityisetsivä (Martin Balsam), joiden paljastamat salat avasivat nekin aivan uuden maailman, ei vain kauhuelokuvan, vaan aikamme laajemmassakin kulttuurihistoriassa.

Alfred Hitchcockin niin monin osin niin vallankumouksellinen mestariteos saattaa hyvinkin olla hänen analysoiduin elokuvansa, jonka tutkiminen ja motiivien aprikointi kiehtoo loppumattomasti. Aina varttuu uusia nuoria sukupolvia, jotka pääsevät kokemaan Psykon ensimmäistä kertaa – jotkut ehkä juuri nyt. Miten he sen mahtavatkaan kokea, ymmärtävätkö he aikalaishämmennyksen tai vaikuttuvatko he sen historiallisuudesta? Sillä Psykon vaikutukselta ei kukaan elokuvien katsoja ole voinut välttyä.

*****

Lue myös: Hitchcock/Truffaut-dokumentti on liki pakollista katsottavaa kaikille todellisille elokuvan ystäville

psyko

Psykon suihkukohtaus on yksi elokuvahistorian tunnetuimpia hetkiä. © NBC Universal

Psyko, lauantai 18.9. klo 21.25, Teema & Fem 

X