Elokuva-arvio: Rock the Kasbah – Valkoisen miehen ylemmyyttä pönkittävän ryöstöviljelykomedia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Bill Murray elokuvassa Rock the Kasbah.
Bill Murray elokuvassa Rock the Kasbah. © Nelonen
Rock the Kasbah -elokuvassa Bill Murrayn näyttelemä amerikkalaispromoottori joutuu Afganistanissa pulaan, kun esiintymään tilattu laulaja tekee oharit.

Punkin suurista yhtyeistä poliittisin ja moraalisin, brittiläinen The Clash kauhistui, kun sen kappaleen Rock the Kasbah nimi rohmuttiin sotapropagandaan ja raapustettiin sloganina amerikkalaispommien kylkeen Persianlahden sodassa. Nimi lainattiin kahteen ei-amerikkalaiseen elokuvaan jo ennen kuin Hollywood teki tämän valkoisen miehen ylemmyyttä pönkittävän ryöstöviljelykomedian.

Amerikkalaispromoottori (Bill Murray) joutuu pulaan, kun Afganistaniin jenkeille esiintymään tuotu laulaja tekee oharit. Aavikoilla mies kohtaa heimopäällikön tyttären, joka amerikanenglantia puhuen haluaa paikalliseen American Idoliin laulamaan 70-luvun pophittiä Wild World. Alkujaanhan sen ja muitakin elokuvan lauluista teki Cat Stevens – ennen muslimiksi kääntymistään. Eksoottinen laulajakaunotar on promoottorille vain ponnahduslauta.

Sotaista ulkomaanpolitiikkaa ynnä amerikkalaista bisneskulttuuria ylistävän ilottoman komedian ohjasi aikoinaan liberaalina yhteiskuntakuvaajana arvostettu Barry Levinson.

Rock the Kasbah, ti 7.7. klo 21.00 Nelonen

Lue myös: Elokuva-arvio: Miekkailija on tasapainoinen ja tunteisiin vetoava tarina Neuvostoajan Virosta

X