Elokuva-arvio: Rodin – Taiteilijakuvaus Auguste Rodinin ja Camille Claudelin suhteesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Camille Claudel (Izïa Higelin) ja Auguste Rodin (Vincent Lindon) olivat työpari ja rakastavaiset.
Camille Claudel (Izïa Higelin) ja Auguste Rodin (Vincent Lindon) olivat työpari ja rakastavaiset. © Yle kuvapalvelu
Kuvanveiston suuren uudistajan Auguste Rodinin kuoleman satavuotispäivä sai paljon huomiota ja Jacques Doillonin ohjaamaan, honteloksi jäävän taiteilijakuvauksen Rodin.

Monissa töissä vakuuttanut Vincent Lindon hahmottaa kuivakkaaksi jäävän muotokuvan Rodin jurohkosti sisäänpäin kääntyneestä mutta myös himokkaan lihalliseksi heittäytyvästä merkkimiehestä Auguste Rodinista (1840–1917).

Nuoruutta tai taiteellista kypsymistä ei käsitellä lain. Elokuva tyytyy tarkkailemaan jo ikääntynyttä taiteilijaa, jonka läheisimpänä henkilönä on jo pitkään vaikuttanut muusasta ja assistentista työkumppaniksi ja rakastetuksi noussut, omankin elokuvan aiheeksi päätynyt taiteilija Camille Claudel (Izïa Higelin). Rodin tosin nauttii myös nuorempien mallien ja kollegojen suloista.

Doillon kuvaa Rodinia osin tämän kuuluisimpien töiden kautta. Etualalle nostetaan ymmärtäjiä odottamaan jäänyt Balzac-muotokuva sekä suurteos Helvetin portti, josta kertova – kiinnostavampi ja onnistuneempi! – juhlavuoden dokumentti on esitetty Suomessakin.

**½

Rodin, ke 29.4. klo 22.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Viimeinen muotokuva on tarina sveitsiläistaiteilija Alberto Giacometin taiteellisista ponnisteluista

X