Elokuva-arvio: Shirley kuvaa kiehtovasti kahden naisen välille kehittyvää suhdetta – Mikä on aitoa ja mikä laskelmoitua?

Jaa artikkeli
Shirley
Elisabeth Moss on ovela, ajoittain hämärän rajamailla tasapainotteleva taiteilija, joka näkee Rosessa (Odessa Young) mysteeritarinansa päähenkilön. © Nonstop Entertainment Ab / Yle
Kirjailija Shirley Jackson ja tämän aviomies, kirjallisuuskriitikko Stanley Hyman avaavat kotinsa collegeopiskelijalle ja tämän tyttöystävlle. Pian alkaa sosiaalinen peli, joka muistuttaa selvästi Shirleyn psykologisia kauhutarinoita.

Shirley on Josephine Deckerin ohjaama yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2020. Elokuvaon eräänlainen fiktiivinen henkilökuva, jonka pääteemoiksi nousevat vuorovaikutussuhteet sekä naisen asema yhteiskunnassa. Shirley Jackson (1916–1965) oli yhdysvaltalainen kauhukirjailija, joka kärsi viimeisinä vuosinaan monenlaisista terveysongelmista.

Elokuvan nimirooli (Elisabeth Moss) polttaa ketjussa, on ahdistunut ja laukoo töykeitä kommentteja. Shirleyn aviomies Stanley (Michael Stuhlbarg) palkkaa avustajakseen nuoren Fredin (Logan Lerman), jonka vaimon Rosen (Odessa Young) tehtäväksi jää pitää huolta Shirleystä – tämä kun ei tahdo poistua sängystä saati kotitalosta. Shirley näkee Rosessa tekeillä olevan kirjansa päähenkilön, kadonneen opiskelijan. Pian kirjoituskoneen nakutus kaikuu talossa vuorokaudenajasta riippumatta, ja kirjailija janoaa lisää. Rose puolestaan turhautuu yhä enemmän kotia hoitavan vaimon rooliin, kun mies vain viipottaa opiskelijariennoissa.

Elokuva kuvaa kiehtovasti kahden naisen välille kehittyvää suhdetta, missä ei voi olla varma, koska ystävällisyys on aitoa, koska laskelmoitua. Sosiaalinen peli ja näyttelijöiden herkät roolisuoritukset ylläpitävät jännitettä läpi elokuvan.

***½

Shirley, keskiviikko 29.9. klo, 22.05, Teema & Fem

X