Elokuva-arvio: Snowden – Tietovuotajasta kertova elokuva on luistava ja draamallisesti jäntevä kokonaisuus, jota kannattelevat hyvät roolityöt

Joseph Gordon-Levitt Snowden
Joseph Gordon-Levitt tekee vakuuttavan roolityön Edward Snowdenina. © Jürgen Olczyk
Elokuva Snowden kertoo Edward Snowdenista, joka paljasti paperikaupalla Yhdysvaltojen hallinnon vakoilukähmintöjä, ja löysi pakopaikan Venäjältä.

Snowden vie ohjaajan taas hänen alkuperäisiin kriittisiin tunnelmiinsa. Se kertoo tietovuotaja Edward Snowdenista, joka paljasti paperikaupalla Yhdysvaltojen hallinnon vakoilukähmintöjä, ja löysi pakopaikan Venäjältä.

Oliver Stone on perin arvaamaton elokuvantekijä. Hän aloitteli uransa kritisoimalla jälkikäteen Vietnamin sotaa ja ajankohtaisesti Yhdysvaltojen sekaantumista muiden maiden asioihin. Sitten seurasi muun muassa salaliittoteorioita presidentti Kennedyn murhasta ja hoopo elokuva maailmanvalloittaja Aleksanteri Suuresta.

2000-luvulla Stone on lähinnä tehnyt ihailevia dokumentteja sellaisista diktaattoreista kuin Fidel Castro ja Vladimir Putin.

Snowden on luistava, draamallisesti jäntevä kokonaisuus, jota kannattelevat etenkin Joseph Gordon-Levittin ja Shailene Woodleyn hyvät roolityöt Snowdenina ja tämän tyttöystävänä.

Stonen perisynti on silti läsnä. Kun hän ajaa jotain asiaa, häneltä tuntuu puuttuvan kaikki kriittisyys sitä kohtaan.

***½

Snowden, ma 13.7. klo 21.00 Hero

Lue myös: Elokuva-arvio: Benjamin Buttonin uskomaton elämä sisältää pohdintaa ihmisen mielen ja ruumiin välisestä suhteesta