Elokuva-arvio: Sofien valinta -draamaelokuvassa loistaa Meryl Streep, joka voitti toisen Oscarinsa roolistaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kevin Kline, Meryl Streep ja Peter McNicol nähdään päärooleissa.  © Ylen kuvapalvelu
Kevin Kline, Meryl Streep ja Peter McNicol nähdään päärooleissa. © Ylen kuvapalvelu
William Styronin romaaniin perustuva Sofien valinta oli Alan J. Pakulan viimeinen todella hieno elokuva. Ohjaajan onnistui työstää Styronin romaanista draama, joka oli sekä laadukasta viihdettä että viiltävä tutkielma sodanaikaisen trauman vaikutuksesta päähenkilön elämään. 

New Yorkissa 1928 syntynyt ohjaaja Alan J. Pakula teki 1970-luvulla muutamia vuosikymmenen parhaita amerikkalaiselokuvia kuten Klute (1971), Ansa – Parallax View (1974) ja Presidentin miehet (1976). Kun Pakula kuoli onnettomuudessa 1998, hänen ohjaajantähtensä oli jo hieman hiipumassa.

Vuosi on 1947. Aloitteleva kirjailija Stingo tutustuu New Yorkissa puolalaiseen siirtolaiseen Zofia ”Sofie” Zawistowskiin ja tämän miesystävään Nathaniin. Molemmat ovat piinattuja ihmisiä: Sofie kantaa sisällään hirveää salaisuutta ja Nathanilla on mielenterveysongelmia. Stingo heittäytyy elämään pariskunnan kanssa, mutta joutuu pian osalliseksi tämän synkkää todellisuutta.

Meryl Streep voitti toisen Oscarinsa Sofien roolista, Kevin Kline teki elokuvadebyyttinsä Nathanina ja Stingoa esittävän Peter MacNicolin menestyksekäs ura lähinnä tv-sarjoissa käynnistyi tästä. Mutta Streepille Sofien valinta kuuluu. Hän loistaa, kuten lähes aina.

****½

Sofien valinta, perjantai 17.3. klo 21.00, Teema & Fem 

X