Elokuva-arvio: Solmut on ajassa poukkoileva italialainen draama

Jaa artikkeliLähetä vinkki
solmut
Elokuvan nimen solmut tarkoittavat kengännauhojen solmimista. Päärooleissa aikuisia näyttelevät Luigi Lo Cascio ja Alba Rohrwacher. © Ylen kuvapalvelu
Solmut on Daniele Luchettin ohjaus, joka pohjautuu Domenico Starnonen romaaniin. Elokuva havahduttaa yksityiskohtiensa käänteissä, mutta suuret kaaret jäsentyvät hitaasti, etteivät jäisi vajaiksikin.

Solmut -draama alkaa 1980-luvun Napolista. Kuusivuotias­ poika ja kahdeksan ikäinen tyttö pannaan nukkumaan. Mies kertoo vaimolleen olleensa toisen kanssa. ”Miksi kerrot”, kysyy puoliso. Riita eskaloituu.

Mies muuttaa toisen naisen luo Roomaan, jossa tekee kirjallisuusaiheista radio-ohjelmaa. Passiivisuudestaan kuin aseen tehnyt mies etääntyy lapsistaan. Hän ei suutu kenellekään ja yrittää olla rauhallinen myös loukkaantuneelle ex-vaimolleen, jonka käytös ja mielenterveys horjahtelevat, uhkaavasti ja sitovasti.

Ydinperheen hajoamista kuvataan eri vuosikymmenten tilanteista, ajassa poukkoillen. Toisista aikatasoista annetaan viitteitä tai vastauksiakin toisaalla avattuihin kysymyksiin. Lapset ovat keski-ikäisiä, kun jotkut keskeiset tapahtumat saavat selityksensä – tai vain lisävaloa.

**½

Solmut, keskiviikko 29.3. klo. 23.05, Teema & Fem

X