Elokuva-arvio: Sotaelokuva Matkan pää perustuu vuoden 1928 näytelmään

Jaa artikkeliTilaa Seura
Asa Butterfield, Sam Claflin ja Paul Bettany näyttelevät ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvassa elokuvassa Matkan pää.
Asa Butterfield, Sam Claflin ja Paul Bettany näyttelevät ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuvassa elokuvassa Matkan pää. © Yle kuvapalvelu
Sotaelokuva Matkan pää perustuu samannimiseen näytelmään ja myöhemmin myös romaaniin ensimmäisen maailmansodan tapahtumista.

R. C. Sheriffin Matkan pää on brittikirjallisuuden tunnetuin ensimmäistä maailmansotaa kuvaava näytelmä. Se sai ensi-iltansa 1928. Tähän mennessä siitä on tehty lukuisia näyttämötulkintoja ja viisi elokuvaversiota. Myöhemmin Sheriff muokkasi näytelmästään vielä romaanin Vernon Bartlettin kanssa.

Brittiohjaaja Saul Dibbin tuore elokuvaversio sai ensi-iltansa tasan sata vuotta Sheriffin näytelmän kuvaamien sotatapahtumien jälkeen.

Dibb tunnetaan muun muassa meilläkin nähdyistä asiallisista jännityssarjoista Dublin Murders – tappaja Dublinissa ja Salisburyn myrkytykset. Samanlaista asiallisuutta hän on soveltanut myös Sheriffin näytelmän ja romaanin elävöittämiseen. Absurdin, uuvuttavan asemasodan ja oman ylimielisen sodanjohtonsa paineissa komppania brittisotilaita odottaa saksalaisten hyökkäystä juoksuhaudassa Pohjois-Ranskassa. Kaikkea turhaa välttävän, nautittavan tiiviiksi ohjatun Matkan pään pääosissa tekevät hienoa työtä Sam Claflin komppanian alkoholisoituneena päällikkönä, Asa Butterfield hänen vanhana opiskelutoverinaan ja Paul Bettany ”Sedäksi” kutsuttuna komppanian kakkosmiehenä.

****

Matkan pää, pe 2.4. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Neljän tähden elokuva Suburra ammentaa italiaisen rikoselokuvan perinnettä

X