Elokuva-arvio: Steven Spielbergin varmaotteisessa Kovat ratsastajat -rikosdraamassa ei ratsasteta lainkaan

Jaa artikkeli
Kovat ratsastajat
Miespääosissa nähdään Michael Sacks ja William Atherton, molemmat 1970-luvun alun amerikkalaisia elokuvanäyttelijöitä, jotka aika pian hävisivät elokuvakuvioista. Takana Goldie Hawn. © Universal Pictures / Yle
Käsittämättömän suomalaisen nimen aikoinaan saanut Kovat ratsastajat oli Steven Spielbergin ensimmäinen teatterilevitykseen tarkoitettu ohjaustyö läpimurroksi muodostuneen tv-elokuvan Kauhun kilometrit jälkeen.

Elokuvassa ei ratsasteta yhtään, eikä olla erityisen koviakaan. Kyse on osittain tositapahtumaan perustuvasta tarinasta, jossa aviopari sieppaa panttivangikseen poliisin ja yrittää saada lapsensa takaisin ennen kuin tämä päätyy kasvattikotiin.

Kovat ratsastajat oli sekä päätähdelleen Goldie Hawnille että Spielbergille erikoinen tapaus uralla, sillä kumpaakaan ei varsinaisesti rikosdraamoista tunneta. Spielbergin ote on tosin tässäkin aika kepeä hänen käsitellessään lievästi yhteiskunnallista aihepiiriä 1970-luvun amerikkalaisen elokuvan tapaan.

Spielbergiä kiinnosti enemmän tapauksen aiheuttama julkisuus kuin sen muut puolet. Niinpä elokuvasta tulikin hyvin amerikkalainen kuvaus romanttisista lainsuojattomista, jotka ovat oikealla asialla ja joiden puolella kansa on. Hyvin ja varmaotteisesti Spielberg tämänkin kokonaisuuden on ottanut haltuun.

***½

Kova ratsastajat, la 11.12. klo. 21.45, Teema & Fem