Elokuva-arvio: Suuri pakoretki on tiukasti toteutettu tositapahtumiin perustuva kertomus vankileiripaosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suuri pakoretki
Steve McQueenin pako moottoripyörän selässä ja Elmer Bernsteinin tunnusteema ovat klassisen elokuvan klassisia aineksia.
Suuri pakoretki -seikkailuklassikko kehii kasaan jännitystä pakoretken suunnittelusta ja vankileiripaon lopullisesta toteutuksesta.

John Sturges (tuli tunnetuksi erinomaisena lännen- ja seikkailuelokuvien ohjaajana. Suuri pakoretki vuodelta 1963 on Seitsemän rohkean miehen ohella hänen tunnetuin elokuvansa.

Elokuva perustuu varsin löyhästi Paul Brickhillin tosipohjaiseen kirjaan, joka kertoo liittoutuneiden joukkoihin kuuluneiden sotavankien joukkopaosta saksalaisten vankileiriltä nykyisen Puolan Zaganista.

Elokuva on eräänlainen toiminnallisempi versio Billy Wilderin 1950-luvun klassikosta Vankileiri 17. Kuten Seitsemässä rohkeassa miehessä, Suuressa pakoretkessäkin Sturges pohjustaa ensin eri henkilöiden ominaispiirteitä. Sitten hän alkaa kehiä kasaan jännitystä pakoretken suunnittelusta ja lopullisesta toteutuksesta.

Suuri pakoretki sisältää hienoa musiikkia ja vahvat näyttelijät

Paitsi tiukalla toteutuksellaan ja Elmer Bernsteinin hienolla musiikilla, elokuva tekee vaikutuksen myös vahvalla näyttelijäkaartilla, jota johtaa eleettömän vakuuttava Steve McQueen. Muissa vankirooleissa nähdään muun muassa Charles Bronson, James Garner, Richard Attenborough ja James Coburn.

****

Suuri pakoretki to 29.4. klo 21.00, Teema & Fem

X