Elokuva-arvio: The Assistant -elokuvassa työpaikkaa turmelevat epäasiallisuudet, ahdistelu ja myrkyllinen ilmapiiri

Jaa artikkeliLähetä vinkki
The Assistant
Julia Garnerin esittämä Jane seuraa vallan väärinkäyttöä työpaikallaan. © LIV
Julia Garnerin ura on kovassa nousukiidossa. Seuraavaksi hänet nähdään Madonnan roolissa.

The Assistant on yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2019. Epäasiallinen kohtelu, ahdistelu ja myrkyllinen ilmapiiri ovat monille kaikesta päätellen arkipäivää. Niin usein saamme kuulla ja lukea järkyttäviä avautumisia työelämästä, kultuuripiireistä tai vaikkapa urheilun ja harrastusten parista.

Kitty Greenin debyyttielokuva pudottelee hyytävää näyttöä toimistopuitteissa. Netflix-sarja Ozarkista tuttu Julia Garner on parikymppinen Jane, joka painaa ylipitkää päivää newyorkilaisessa media-alan tuotantoyhtiössä. Ala voisi kenties kiehtoa, mutta kopiovastaavan hommat, pomon panotahrojen poistot ja sen sellaiset eivät ruusuista tulevaisuutta lupaa. Eikä työoloissa ole kehumista. Jotkut kohtelevat häntä kuin ilmaa, toiset kuin välttämätöntä pahaa ja kolmannet kuin orjaa. Paikan pomo kylvää myrkyllistä asennetta ympärilleen.

Viime vuosina silmiä avannut #MeToo antoi runsaat eväät esikoisohjaaja Greenille, joka rakentaa eleettömän tehokkaasti kaavakkeenkuivan helvetin esikartanon. Hitaasti, mutta varmasti elokuva hivuttautuu kohti jyrkänteen reunaa.

****½

The Assistant, sunnuntai 14.8. klo 21.00, LIV

X