Elokuva-arvio: The Departed on kompleksisen käänteikäs klassikko miehisyydestä ja uhosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
The Departed
© Ava
Poliisi Billy Costiganille (Leonardo DiCaprio) lavastetaan rikollisen identiteetti, ja hän soluttautuu amerikanirlantilaisen gangsteripomon Frank Costellon (Jack Nicholson) lähipiiriin. Tällä on puolestaan oma tiedonantaja Colin Sullivan (Matt Damon) poliisin erikoisosaston riveissä.

Perusasetelmasta rakentuu kompleksisen käänteikäs ja henkeäsalpaavan jännittävä modernin juonielokuvan klassikko. Päällimmäisellä tasolla se on räjähtävän väkivaltainen rikoselokuva, teknisesti osaavan kerronnan taidonnäyte.

The Departed on myös karu ja raaka kuvaus miehisyydestä, uhosta ja isättömyydestä, sukupuolisuuden ongelmista ja homofobisesta kielenkäytöstä. Se on myös Hollywood-päivitys ajasta ja tilasta jossa kännykät valjastettiin käsikirjoitukselliseen kestokäyttöön.

Oscarit voitettiin parhaasta elokuvasta, käsikirjoituksesta, leikkauksesta ja ohjauksesta: pysti oli Martin Scorseselle uran ensimmäinen.
Työ nojaa todellisiin hahmoihin ynnä hongkongilaisleffaan Infernal Affairs, jota Scorsese ei katsonut ennen omaa työtään.

****½

The Departed, su 12.12. klo 21.00, Ava

X