Elokuva-arvio: Tim Burtonin synkkä Batman vakavoitti Michael Keatoninkin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tim Burtonin Batmaneissa pääosassa nähtiin Michael Keaton.  © Sub
Tim Burtonin Batmaneissa pääosassa nähtiin Michael Keaton. © Sub
Tim Burtonin vuonna 1989 ohjaamassa Batmanissä on synkkiä sävyjä.

Vuoden 1966 elokuva Batman oli suositun tv-sarjan poikima hassuttelu. Kun Tim Burton ohjasi oman Batmaninsa, Lepakkomies oli piilotellut luolassaan 23 vuotta.

Siinä välissä Batman-sarjakuvat olivat muuttuneet synkemmiksi ja kunnianhimoisemmiksi. Samoille linjoille tähdättiin valkokankaillakin.

Koomikkona tuttu Michael Keaton hyydytti kasvoilleen tiukan pokan, ja Burton varusteli tämän kaupungin cooleimmaksi jupiksi. Jännästi pukeutuvalla poikamiehellä oli nopein auto, hulppein kämppä ja kuumin heila (Kim Basinger).

Kulutusjuhla oli kuitenkin pian vaihtumassa pankkikriisiin, minkä Jack Nicholsonin Jokeri taisi aavistaa. Ylimielisesti virnuileva superkonna järjesti lopunajan bileet ennen romahdusta. Jokeri on myöhemminkin ollut muuttuvien aikojen ukkosenjohdatin.

Yön ritari (2008) latasi Heath Ledgerin räjähtäneeseen hahmoon terrorisminvastaisen sodan pelot ja kostonhimon. Jokerista (2019) tuli kahtia jakautuneen Amerikan kuva. Joaquin Phoenix tanssi nimiroolin totuuden jälkeisessä tahdissa.

***

Batman, ti 11.1. klo 21.00, Sub 

X