Elokuva-arvio: Tottumiskysymys -elokuva on osa Yksittäistapaus-kampanjaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Jussi-gaalassa Tottumiskysymys on ehdolla neljässä kategoriassa: paras elokuva, paras ohjaus (Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo) ja paras miessivuosa (Johannes Holopainen).
Jussi-gaalassa Tottumiskysymys on ehdolla neljässä kategoriassa: paras elokuva, paras ohjaus (Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo) ja paras miessivuosa (Johannes Holopainen). © Tuffi Films Oy / Yle
Tottumiskysymys -elokuvan taitavasti rytmitetyt tarinat kertovat naisen kokemuksesta, jossa ahdistus, syyllisyys ja vaikeneminen kohtaavat.

Nopealla aikataululla televisioon tuleva Tottumiskysymys syntyi viime vuonna osana Yksittäistapaus-kampanjaa. Areenasta löytyvissä 11 Yksittäistapaus-lyhytelokuvassa tuodaan esiin naisiin kohdistuvaa usein näkymättömäksi jäävää vallankäyttöä. Kuudesta niistä on leikattu koko illan elokuva Tottumiskysymys, joka on enemmän kuin osiensa summa.

Naisten kokemukset ovat arkipäiväisiä. Bussissa kundit painostavat ja lopulta kiusaavat, teatterimaailmassa naisen rooli on kärsiä ja lomamatkalla tunnelma latistuu, kun vieras mies puristaa pakarasta. Tunnistettava on myös varttuneempien naisten tapa puolustaa miehiä syytöksiä vastaan. Vain yksi tapaus kertoo rikoksesta; raiskausoikeudenkäynti lykätään kokemattomalle syyttäjälle, talousrikokset kuuluvat pätevämmille.

Yhdessä pienet tarinat ne ovat toki vahva puheenvuoro, mutta myös erinomaisesti kirjoitettua draamaa.

****

Tottumiskysymys, ke 20.5. klo 22.00 Tv2

Lue myös: Yksittäistapaus kuvaa naisiin kohdistuvaa vallankäyttöä arjessa

X