Elokuva-arvio: Tuntematon mestari on virittynyt moraalitutkielma katumuksesta ja hyvityksestä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Elokuvassa Tuntematon mestari taidekauppias Olavi (Heikki Nousiainen) suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Etualalla Patu (Pertti Sveholm).
Elokuvassa Tuntematon mestari taidekauppias Olavi (Heikki Nousiainen) suunnittelee eläkkeelle jäämistä. Etualalla Patu (Pertti Sveholm). © Yle kuvapalvelu
Klaus Härön Tuntematon mestari on kuvaus vähävaraisesta taidekauppiaasta, joka suunnittelee jäävänsä eläkkeelle yhden hyvän kaupan jälkeen.

Klaus Härö ohjasi ja hänen kanssaan jo edellisessä Miekkailijassa työskennellyt Anna Heinämaa käsikirjoitti kuvauksen Tuntematon mestari (Suomi 2019) vähävaraisesta helsinkiläisestä taidekauppiaasta (Heikki Nousiainen). Herttaiseksi ikähöppänäksi piirusteltu, itsekkäästi eläneeksi paljastuva, ajastaan auttamatta jälkeen jäänyt ja työssään myös käsittämättömän osaamattomaksi sinisilmäksi osoittautuva papparainen uskoo tekevänsä vielä yhden hyvän kaupan bongaamallaan signeeraamattomalla Ilja Repinillä.

Kyseessä on, jahka ytimeen päästään, uskonnollisestikin virittynyt moraalitutkielma katumuksesta ja hyvityksestä. Ylistäjien mielestä kyseessä on jopa mestariteos. Itse luonnehtisin sympaattiseksi ja lähinnä kuvakerronnaltaan osaavaksi pienkuvaukseksi, joita maailma ehdottomasti tarvitsee. Mutta! Koen sen myös luvattoman latteaksi ja teennäisen osoittelevaksi raakiledraamaksi, jonka perustarina tuntuu ammentaneen huonoja vaikutteita höttöviihteeltä, ja jonka käsikirjoitus ynnä yhden ominaisuuden henkilöhahmot olisivat kaivanneet kriittistä uudelleentyöstöä.

**½

Tuntematon mestari, pe 2.4. klo 20.50 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Toivelauluja -musiikkielokuva on kunnianhimoisin ja onnistunein 1950- ja 1960-lukujen taitteessa tehtailluista kotimaisista musiikkielokuvista

X